Nye økologiske kartofler

- en side jeg har lavet for min egen fornøjelse skyld.

Vi har et mål: I 2020 skal Danmark være dobbelt så økologisk.

Læggekartofler koster ca. 40 kr. for 2 kg eller 50 for 2 kg. økologiske.

Det er for surt at skulle købe kartofler allerede i februar, for kvaliteten på de økologiske købekartofler er godt nok dårlig i forhold til mine egne. Produktionen af økologiske kartofler er meget krævende, da man ikke må anvende plantebeskyttelsesmidler.

Vi købte en pose økologiske læggekartofler i Brugsen og troede, det måske var, fordi de var økologiske, de kom så ujævnt. Mange af de kartofler man køber i butikken er sprøjtet med noget så de ikke kan spire, og så får man altså ingen kartofler.

 eco_potato

Gode læggekartofler er på størrelse med et æg eller lidt større. Læggekartofler koster ikke alverden - JEG ville helt klart købe en sæk godkendte, sundhedskontrollerede læggekartofler. Engang i mellem overvejer jeg, om det er umagen værd at dyrke kartofler til vinterbrug, da økologiske kartofler fås i god kvalietet og ret billigt.

De vigtigste årsager til det øgede forbrug er bl.a. mere alvorlige epidemier af kartoffelskimmel forårsaget af 1) nye og mere aggressive smitteracer, 2) tidlig oosporesmitte fra jorden samt 3) mere gunstigt vejr for kartoffelskimmel de seneste år, som omtalt i afsnit 1.1.

Konventionel dyrkning af kartofler er i dag karakteriseret ved en intensiv fungicidanvendelse. Selv ganske få inficerede knolde kan give anledning til råd på lageret, og for en række specialproduktioner af tidlige kartofler, læggekartofler eller kartofler til forarbejdning er der en nul-tolerance for kartoffelskimmel.

Virksomheder, der ønsker at sælge økologiske produkter til andre EU-lande, kan med fordel anvende det fælles EU-økologimærke. Virksomheder eller bedrifter, der er autoriseret til økologisk produktion, kan mærke økologiske nonfood-produkter og fødevarer med Ø-mærket.

Nye økologiske kartofler er mindst 2 uger længere om at blive klar, da de vokser langsommere end de konventionelle, som er drevet frem med kunstgødning. Dyrke kartofler er let, og hjemmeavlede kartofler smager meget bedre end dem du køber.

dish

Jeg bruger egne læggekartofler i min have, da jeg allerede lagde nogle af de mest sunde og sygdomsfrie kartofler til side sidste efterår. Konventionelt avlede kartofler er meget langsommere til at spire end økologiske og hjemmeavlede læggekartofler, og spirene knækker lettere af. Det skyldes formentlig, at konventionelt avlede kartofler er sprøjtede og nedvisnet kemisk. Se om det her.

Da de økologiske kartoflers vækstsæson afkortes i den sidste del af sæsonen i forhold til de konventionelle kartoflers, tilstræber de økologiske kartoffeldyrkere at få et forspring i begyndelsen af sæsonen, så kartoflerne alligevel kan opnå en antagelig størrelse.